Tulossa Arthouse Cinema Niagaran ohjelmistoon

Muutokset ensi-iltapäiviin mahdollisia.

Nimby
Finnkino (FI-Cinema)

Nimby

NIMBY

 • Sallittu kaikenikäisille

Tästä ajasta kertova Nimby (lyhenne termistä Not In My Backyard) on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kentän anarkistisimpiin ja palkituimpiin tekijöihin lukeutuva Teemu Nikki ( Armomurhaaja , tv-sarja Sekasin ). Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät.

Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen - mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa. Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua.

Aallotar
Future Film

Aallotar

Undine

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Kriitikkojen Fipresci-palkinnon voittaja, palkitun Christian Petzoldin uusi elokuva!

Undine (Paula Beer – parhaan naispääosan voittaja Berliinin elokuvajuhlilla) työskentelee Berliinin kehityksestä luennoivana historioitsijana. Kun hänen rakastamansa Johannes (Jacob Matschenz) jättää hänet, Undinen valtaa muinainen myytti aallottaresta, petetystä vesinymfistä. Myytin mukaan Undinen olisi tapettava mies ja palattava veteen. Mutta Undine ei halua lähteä pois vaan rakastaa, ja hän tapaakin ammattisukeltaja Christophin (Franz Rogowski). Tätä rakkautta Undine ei halua menettää, ja tämän rakkaustarinan palkitun saksalaisen auteurin Christian Petzoldin uusi elokuva kertoo.

Petzoldin elokuvista on nähty Suomessa aiemmin Barbara (2012), Phoenix (2014) ja Transit (2018).

Ensilumi
Nordisk Film (FI-Cinema)

Ensilumi

 • Sallittu kaikenikäisille

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä karkotusuhasta huolimatta. Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.

Elokuvan yhdessä pääroolissa nähdään Bahman-isänä Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä palkittu iranilainen tähti Shahab Hosseini , joka näytellyt pääroolia kahdessa Oscar-palkinnon voittaneessa elokuvassa ( Nader ja Simin: ero ja Menneisyys ). Muissa pääosia esittävät Shabnam Ghorbani  Mahtab-äitinä  ja Aran-Sina Keshvari on Ramin. Muissa rooleissa:  Vilho Rönkkönen , Laura Birn , Kristiina Halkola , Eero Melasniemi ja  Muhammed Cangore . 

Atlantic Film Oy

The Whistlers

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Memories of Murder
Future Film

Memories of Murder

Salinui chueok

 • Sallittu kaikenikäisille

Parasiten ohjaajan, Oscar-voittaja Bong Joon-hon rikoselokuvagenreä ravistellut ja yhdeksi lajityyppinsä parhaista kehuttu Memories of Murder (2003) tekee paluun suuren yleisön nähtäväksi. 

Etelä-Koreaa hätkähdytti vuosina 1986–1991 maan ensimmäinen sarjamurhaaja, joka tappoi pienessä kylässä kymmenen naista. Tapausta tutkineille poliiseille kaikki oli uutta ja hämmentävää, ja kyvyttömyys ymmärtää karmaisevia tekoja johtaa sekä painajaismaisiin että mustan huumorin täyteisiin tapahtumiin.

Kirjava lintu - The Painted Bird
Night Visions Distribution

Kirjava lintu - The Painted Bird

The Painted Bird

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Toiseen maailmansotaan sijoittuva järisyttävä draama Kirjava lintu - The Painted Bird perustuu Jerzy Kosi?skin samannimiseen romaaniin, josta kasvoi menestys myös Suomessa. Tähtikaliiberin Hollywood-näyttelijöillä roolitettu elokuva kertoo tarinan pikkupojasta, joka ajautuu vastoinkäymisestä toiseen itäisessä Euroopassa keskellä mantereen toistaiseksi pahinta myllerrystä.

Kirjava lintu - The Painted Bird on visuaalisesti silmiähivelevän kaunis. Tyylitellyt kuvat luovat kouraisevan kontrastin tarinalle, joka on tutkielma ihmismielen pimeimmästä puolesta sekä vainoharhaisuudesta, joka sokaisee silmät ja kuurouttaa korvat. Se on myös kertomus äärimmäisistä koettelemuksista ja uhrauksia vaativasta selviytymisestä.

Ohjaaja Václav Marhoul ammentaa tehoja vastakkainasetteluista äärimmäisen taitavasti. Kuvamaailma on läpeensä tyylitelty ja seesteisen näyttävä, mutta tunnelma alituiseen uhkaava. Maagista realismia hipovan kerronnan intensiteetti on hiottu huippuunsa täysin poikkeuksellisella tavalla.

Painavien teemojen varmaotteisessa käsittelyssä on selkeitä yhtymäkohtia Oscar-voittajaan Son of Saul (2015) ja Christian Mungiun yllätysmenestykseen 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (2007).

Kun paikalliset Oscarit eli Chech Lion -palkinnot olivat jaossa elokuvan kotimaassa Tšekeissä aiemmin tänä vuonna, Kirjava lintu - The Painted Bird teki Titanic -henkisen moninkertaisen hattutempun saamalla peräti 12 ehdokkuutta ja voittamalla lopulta yhdeksän palkintoa, kaikissa tärkeimmissä kategorioissa.

Elokuva valittiin myös tšekkien ehdokkaaksi kilvoittelemaan vuoden parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnosta. Lopullisista ehdokkuuksista päätettäessä Kirjava lintu - The Painted Bird oli mukana vielä aivan viimeisellä shortlist-kierroksella yhdeksän muun elokuvan kanssa, yhdessä Bong-joon Hon Parasiten ja Pedro Almodovarin Kärsimys ja kunnia -elokuvan kanssa.

 

TEKSTITYS: SUOMI & RUOTSI

Kieli: tsekki / saksa / venäjä / englanti

 

IN ENGLISH

"Gruelling but brilliant --- A mesmerising travelogue film by Czech director Václav Marhoul , based on the famous 1965 novel by Jerzy Kosi?ski , which tells of a young Jewish boy and his horrific life in the wilds of eastern Europe during World War Two. --- It’s tough to amply describe the film’s relentlessly brutal pleasures, but those who have seen films like Andrei Tarkovsky's Ivan's Childhood , Robert Bresson's Mouchette or Elem Klimov's Come and See (whose star, Aleksei Kravchenko , crops up here) might have an idea of the grim terrain we’re on here. Like those great works, it’s an episodic tale of a holy innocent who drifts through life and becomes the focus of all the world’s ills."

- David Jenkins / Little White Lies

 

"Stunning to look at"

- Raphael Abraham,  Financial Times

 

"Inarguably effective and immersive"

- Guy Lodge, Variety

 

"A monumental piece of work and one I’m deeply glad to have seen."

- Xan Brooks,  The Guardian

"An ordeal that makes Dante's Inferno seem almost light in comparison."

- David Opie,  Sight and Sound

 

"An emotional three-hour punch in the stomach."

- Deborah Young, The Hollywood Reporter

Saint Maud
Cinema Mondo

Saint Maud

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Rose Glassin esikoisohjaus SAINT MAUD on jäätävä ja rohkean erilainen kertomus uskosta, hulluudesta ja pelastuksesta keskellä langennutta maailmaa. Nuori Maud on sairaanhoitaja, joka haluaa pelastaa kuolevan potilaansa sielun hinnalla millä hyvänsä. Synkät voimat ja hänen oma syntinen menneisyytensä uhkaavat kuitenkin estää pyhät tarkoitusperät.

Viimeiset
B/PLAN

Viimeiset

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Viimeiset on kansainvälistä mainetta nauttivan Veiko Õunpuun ohjaama moderni western, jonka tapahtumat sijoittuvat Lapin kesyttömille tunturialueille. Nuori kaivosmies Rupi ( Pääru Oja ) aikoo tuntureita louhimalla kaapia kasaan tarpeeksi rahaa karistaakseen kaivoskylän tukahduttavat tomut ikuisiksi ajoiksi jaloistaan. Mutta työt kaivoksessa seisovat, koska Rupin isä, vanha poromies ( Sulevi Peltola ), kieltäytyy myymästä maitaan. Kaiken lisäksi ”Kalastajana” tunnettu juonitteleva kaivospomo ( Tommi Korpela ) iskee silmänsä Rupin parhaan kaverin Lievosen ( Elmer Bäck ) naisystävään Riittaan ( Laura Birn ), johon Rupikin on salaa rakastunut. Elämä kaivoskylässä on vaarallista, ja tapahtumat vievät hetki hetkeltä kohti lopullista sortumista. Rupin on tehtävä valinta: minne ja kenelle hän kuuluu? Isiensä maille, alkukotiin tuntureille, vai itsekkäiden pyrkimysten kylmään maailmaan? 

Näytä ostoskori