Savusaunasisaruus
ELKE ry

Savusaunasisaruus

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta.

Ohjaaja  Anna Hints  palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla 2023 (Directing Award: World Cinema Documentary).  Savusaunasisaruus  on Viron virallinen Oscar-ehdokas, ja kilpailee finalistina vuoden parhaan dokumenttielokuvan European Film Awards -palkinnosta.

The Old Oak
Cinemanse

The Old Oak

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

The Old Oak sai ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa 2023. Ken Loachin omien sanojen mukaan hänen viimeinen elokuvansa tiivistää useasti palkitun ohjaajan koko pitkän uran kattavat yhteiskunnalliset teemat. Loachin ja käsikirjoittaja Paul Lavertyn testamentti on elokuvassa kirjailtu kaivostyöläisten banderolliin: yhteisöllisyyden voima, solidaarisuus ja vastarinta

Kun entiseen kaivoskaupunkiin Englannissa majoitetaan syyrialaisia pakolaisia, kuihtuvan kylän ainoan jäljellä olevan pubin, The Old Oakin tuoppien ääressä alkavat tunteet kuohua. Sodan jaloista pakenevat tulijat nähdään uhkana paikallisille, joilla on yllin kyllin omiakin ongelmia. Valokuvaajan urasta haaveileva nuori Yara (Ebla Mari) kuitenkin ystävystyy pubin isännän TJ:n (Dave Turner) kanssa ja hitaasti erilaiset ihmiset alkavat löytää tiensä saman pöydän ääreen. 

 

Nostalgia
Future Film

Nostalgia

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Pitkään Egyptissä asuttuaan Felice Lasco palaa Napoliin tapaamaan jo iäkästä äitiään, jonka luota hän lähti äkillisesti ollessaan vielä nuori poika. Felice kuljeskelee Sanitàn kaupunginosassa kuin itseään etsien. Kielikin tuntuu vieraalta, vaikka se onkin hänen omansa. Jossain tässä labyrintissä on hänen lapsuudenystävänsä Oreste, jonka kanssa Felicellä on yhteinen salaisuus.

Nimensä mukaisesti Mario Martonen elokuva tutkii nostalgiaa; miten se toisaalta voi auttaa ymmärtämään ja näkemään kaiken kauempaa. Mutta yhtä lailla on helppoa jäädä selittämättömän nostalgian vangiksi.

Ermanno Rean romaaniin perustuva Nostalgia oli Italian vuoden 2023 Oscar-ehdokas, ja maan elokuvakriitikkojen liitto palkitsi sen Nastro d'argentolla parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta, miespääosasta sekä miessivuosasta. Elokuva sai ensiesityksensä Cannesin elokuvajuhlilla 2022.

Luova Eurooppa -ohjelman - MEDIA -tuella.

Tokyo Story
ELKE ry

Tokyo Story

 • Sallittu kaikenikäisille

Yasujirô Ozun syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 120 vuotta. Juhlan kunniaksi mestariohjaajan pääteos nähdään uusintaensi-illassa 4K-restaurointina!

Shukichi ( Chishû Ryû ) ja Tomi ( Chieko Higashiyama ) lähteävät kotikylästään Tokioon katsomaan lapsiaan. Koichi ( Sô Yamamura ) työskentelee lääkärinä omalla klinikallaan ja Shige ( Haruko Sugimura ) pyörittää kauneussalonkia. Harvoista käynneistä huolimatta Koichi ja Shige pitävät vanhempiensa käynneistä. Kiireisen kaupunkielämän takia heillä ei kuitenkaan ole aikaa näyttää vanhemmilleen kaupunkia. Noriko ( Setsuko Hara ), kuolleen pojan vaimo, on ainut, joka käyttää aikansa vanhempien viihdyttämiseen.

Ozun suurin mestariteos  Tokyo Story  valittiin maailman kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi elokuvaksi  Jeanne Dielmanin ,  Vertigon  ja  Citizen Kanen  jälkeen Sight and Sound -lehden arvovaltaisessa asiantuntijaäänestyksessä 2022.

 

Tekstitys: suomi

Blue Jean
ELKE ry

Blue Jean

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Englanti, 1988. Margaret Thatcherin konservatiivihallitus on parhaillaan säätämässä uusia lakeja homoseksuaaleja vastaan. Newcastlessa kuntosaliopettaja Jean kokee, että kaapista tuleminen olisi nyt mahdotonta ja vaarantaisi hänen työnsä. Kun uusi oppilas aloittaa hänen luokallaan ja Jean tunnistaa hänet homobaarista, jossa hän joskus käy, riskit kasvavat huomattavasti.

Georgia Oakleyn  esikoispitkä  Blue Jean  on voittanut lukuisia palkintoja mm. Venetsian elokuvajuhlilla ja British Independent Film Awardsissa. Suomessa se on niittänyt mainetta Sodankylän elokuvajuhlilla, Espoo Cinéssä ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

 

Tekstitys: suomi

Syke-elokuva: Särkynyt sydän
Finnkino (FI-Cinema)

Syke-elokuva: Särkynyt sydän

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Rakastetun mutta omalaatuisen kirurgin Petteri Holopaisen elämä on mallillaan, mutta kun Syke-sairaalaan kiidätetään hänelle tärkeä potilas, mikään ei voi palata enää ennalleen. Holopainen kadottaa kaiken sen, mikä on hänelle tärkeää. Kun Holopaisen arkeen astelee tuttu ihminen menneisyydestä, Holopaisen on päätettävä, millä on vielä merkitystä.

Huijarit
Nordisk Film (FI-Cinema)

Huijarit

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Kyllä valeammatti ihan työstä käy!

Huijarit kertoo pätkätöiden ja rahapulan rasittamasta Sirusta, joka saa väärinymmärrysten seurauksena keploteltua itsensä valelääkäriksi hyvinvointiklinikalle. Uusi parisuhde asianajaja Nikon kanssa on toivottavasti totta, vaikka muuten vaikuttaa siltä, että Sirun lisäksi useampi lähipiiristä valehtelee, jotkut jopa ammatikseen.

Neljä pientä aikuista

Neljä pientä aikuista

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää päihteiden käyttöä
 • Sisältää seksiä

Selma Vilhusen  ohjaaman ja käsikirjoittaman uuden kotimaisen elokuvan  Neljä pientä aikuista pääosissa nähdään Tove-elokuvassa hurmannut Jussi-palkittu  Alma Pöysti  ja Guldbagge-palkittu  Eero Milonoff  sekä Jussi-palkittu  Oona Airola  ja  Pietu Wikström.

Neljä pientä aikuista   tarttuu puhuttavaan aiheeseen rakkauden monista muodoista. Elokuva kertoo Juuliasta joka saa tietää, että hänen puolisollaan Matiaksella on sivusuhde Ennin kanssa, jolloin hän päättää avata avioliittonsa muille suhteille. Neljä pientä aikuista on riipaiseva sukellus rakkauden syvään päähän.

Monster - vaarallinen leikki
Cinema Mondo

Monster - vaarallinen leikki

 • Sallittu kaikenikäisille

Äiti vaistoaa, että jotain on vialla, kun nuori Minato alkaa käyttäytyä oudosti. Hän ryntää saman tien rehtorin puheille selvittämään asiaa, kun käy ilmi että yksi Minaton opettajista on käytöksen taustalla.

Tapahtumat nähdään vuoron perään äidin, opettajan ja MInaton näkökulmista. Mysteeri alkaa selvitä.

Cannesin Kultaisella palmulla palkitun Kore-eda Hirokazun uutuus MONSTER – VAARALLINEN LEIKKI tarjoaa hienovaraisen mutta voimakkaan tarinan rakkaudesta, velvollisuuksista, ihmisten ristiriidoista ja salaisuuksista.

The Holdovers

The Holdovers

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Arvostetun Alexander Paynen ohjaama THE HOLDOVERS seuraa maineikkaan amerikkalaiskoulun jääräpäistä opettajaa (Paul Giamatti), joka joutuu jäämään kampukselle joululoman ajaksi kaitsemaan oppilaita, joilla ei ole paikkaa, minne mennä. Lopulta hän muodostaa odottamattoman siteen erään rikkinäisen, mutta fiksun oppilaan (Dominic Sessa) sekä poikansa Vietnamin sodassa juuri menettäneen koulun pääkokin (Da’Vine Joy Randolph) kanssa.

Next Goal Wins
The Walt Disney Company Nordic AB

Next Goal Wins

 • Ikäraja ei vielä tiedossa
Poor Things
The Walt Disney Company Nordic AB

Poor Things

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Elokuvantekijä Yorgos Lanthimos ja tuottaja Emma Stone tuovat valkokankaalle mielikuvituksellisen tarinan Bella Baxterin (Stone) uskomattomasta evoluutiosta. Bella on nuori nainen, jonka nerokas mutta omintakeinen tiedemies tri Godwin Baxter (Willem Dafoe) herättää henkiin. Aluksi Bella on innokas opettelemaan elämää Baxterin siipien suojassa. Elämänjanossaan hän kuitenkin karkaa sliipatun ja paheellisen lakimiehen Duncan Wedderburnin (Mark Ruffalo) mukana myrskyisälle matkalle halki mantereiden. Sen myötä aikansa ennakkoluulot karistaneesta Bellasta kasvaa vankkumaton vapauden ja tasa-arvon puolustaja.

Myrskyluodon Maija
Nordisk Film (FI-Cinema)

Myrskyluodon Maija

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

MYRSKYLUODON MAIJA on koskettava tarina vahvasta naisesta ja hänen kohtaamistaan haasteista myrskyisällä saarella. Elokuva perustuu Anni Blomqvistin samannimiseen romaaniin ja sijoittuu 1800-luvun Suomen rannikkoseudulle. Nuori 17-vuotias Maija avioituu vasten tahtoaan kalastajamies Jannen kanssa. Hänen elämänsä Myrskyluodolla on täynnä haasteita ja vastoinkäymisiä: kalastajan vaimona hän joutuu selviytymään miehensä pitkistä poissaoloista merellä ja huolehtimaan perheestään yksin. Maijasta on kuitenkin kasvanut lujatahtoinen ja itsenäinen nainen, joka ei pelkää tarttua toimeen karussa saaristossa. Maijalla ja Jannella on vahva yhteys, sekä ajan myötä syventynyt rakkaus. Janne tukee vaimonsa pyrkimyksiä ja ymmärtää, että perheen vahvuus syntyy yhteisistä ponnisteluista. 

Myrskyluodon Maija on tarina tahdosta, voimasta ja rakkaudesta vaikeuksien keskellä.

Past Lives

Past Lives

 • Sallittu kaikenikäisille

Läheiset lapsuudenystävät Nora ja Hae Sung joutuvat eroon toisistaan, kun Noran perhe muuttaa pois Etelä-Koreasta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin he tapaavat jälleen New Yorkissa, ja viettävät viikon yhdessä vaihtaen ajatuksia rakkaudesta, kohtalosta sekä omista elämänvalinnoistaan. Past Lives on sydäntä särkevä moderni romanssi entisistä elämistä sekä valinnoista jotka tekevät meistä meidät.

Celine Songin häikäisevä ohjausdebyytti Past Lives sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla, missä se valloitti sekä yleisön että kriitikoiden sydämet. Elokuva on saanut kriitikoilta yksimielisesti kiitosta eritoten hienovaraisuudestaan, ja sitä on ylistetty paitsi yhdeksi vuoden parhaista elokuvista, myös vaikuttavimmaksi rakkaustarinaksi vuosikausiin. Päärooleissa Norana ja Hae Sungina loistavat Greta Lee (Russian Doll, The Morning Show) yhdessä Yoo Teon (Decision to Leave, Leto) kanssa, sivuroolissa Noran aviomiehenä Arthurina hienon sivuroolin tekee John Magaro (Big Short).

SUOMEN ELOKUVASÄÄTIÖN MAAHANTUONTITUKI 2023

The Zone Of Interest

The Zone Of Interest

The Zone of Interest

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Cannesin elokuvajuhlilla palkittu draamaelokuva The Zone Of Interest tulossa elokuvateattereihin alkuvuodesta 2024.

Bob Marley: One Love
Finnkino (FI-Cinema)

Bob Marley: One Love

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

BOB MARLEY: ONE LOVE kuvaa rakkauden ja yhtenäisyyden sanomallaan sukupolvia inspiroineen ikonin elämää ja musiikkia. Ensimmäistä kertaa valkokankailla nähdään Bobin vaikuttava tarina vastoinkäymisten voittamisesta sekä matkasta hänen vallankumouksellisen musiikkinsa takana. Elokuva on tuotettu yhteistyössä Marleyn perheen kanssa, ja sitä tähdittävät Kingsley Ben-Adir legendaarisena muusikkona sekä Lashana Lynch hänen Rita-vaimonaan.

Dream Scenario
Cinemanse

Dream Scenario

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Maailman suurimmalla elokuvafestivaalilla Torontossa syyskuussa ensiesityksensä saanut Dream Scenario on ohjaaja Kristoffer Borglin omaan käsikirjoitukseen perustuva absurdi kauhukomedia. Yhtenä tuottaja on Ari Aster, joka muistetaaan ohjauksista Midsommar - loputon yö ja Hereditary - Pahan perintö.

Nicolas Cage esittää yliopistoprofessoria, joka alkaa ilmaantua satunnaisesti ihmisten uniin passiivisena oloneuvoksena. Tohvelisankari yrittää sivuuttaa selittämättömät tapahtumat olankohautuksella, mutta media päättääkin luoda hänestä ilmiön.

Elokuva nähdään ennakkoesityksessä Night Visions -elokuvafestivaalilla Helsingissä 15.-19. marraskuuta: https://www.nightvisions.info/wp/portfolio/dream-scenario/

Dyyni: Osa kaksi

Dyyni: Osa kaksi

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Saaga jatkuu palkitun elokuvantekijä Denis Villeneuven aloittaessa seuraavan luvun Frank Herbertin maineikkaasta romaanista Dyyni, tähtiluokan kansainvälisen näyttelijäkaartin kanssa. Warner Bros. Picturesin ja Legendary Picturesin ”Dyyni: Osa kaksi” on kovasti odotettu jatko-osa vuoden 2021 kuusi Oscaria voittaneelle ”Dyynille”.

Suuren kankaan eeppinen tarina jatkaa sovitusta Frank Herbertin kehutusta bestselleristä, Dyynistä, palaavien ja uusien tähtien kera, mukaan lukien Oscar-ehdokas Timothée Chalamet (“Wonka,” “Call Me by Your Name”), Zendaya (“Spider-Man: No Way Home,” “Malcolm & Marie,” “Euphoria”), Rebecca Ferguson (“Mission: Impossible – Dead Reckoning”), Oscar-ehdokas Josh Brolin (“Avengers: End Game,” “Milk”) Oscar-ehdokas Austin Butler (“Elvis,” “Once Upon A Time…In Hollywood”), Oscar-ehdokas Florence Pugh (“Black Widow,” “Pikku naisia”), Dave Bautista (the “Guardians of the Galaxy” -elokuvat, “Thor: Love and Thunder”), Oscar-voittaja Christopher Walken (“Kauriinmetsästäjät,” “Hairspray”), Stephen McKinley Henderson (“Fences,” “Lady Bird”), Léa Seydoux (“James Bond” –franchise ja “Crimes of the Future”), sekä Stellan Skarsgård (“Mamma Mia!” -elokuvat, “Avengers: Age of Ultron”), sekä Oscar-ehdokas Charlotte Rampling (“45 vuotta,” “Assassin’s Creed”), ja Oscar-voittaja Javier Bardem (“Menetetty maa,” “Being the Ricardos”).

“Dyyni: Osa kaksi” seuraa Paul Atreidesin myyttistä matkaa hänen liittoutuessaan Chanin ja fremenien kanssa ollessaan kostoretkellä salaliittolaisia vastaan, jotka tuhosivat hänen perheensä. Kohdatessaan valinnan elämänsä rakkauden ja tunnetun universumin kohtalon välillä hän ponnistelee ehkäistäkseen hirvittävän tulevaisuuden, jonka vain hän voi nähdä ennalta.

Ohjaaja Dennis Villeneuve on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Jon Spaihtsin kanssa perustuen Herbertin romaaniin. Elokuvan ovat tuottaneet Mary Parent, Cale Boyter, Patrick McCormick, Villeneuve ja Tanya Lapointe. Vastaavina tuottajina ovat Josh Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt, Kim Herbert, ja Kevin J. Anderson on toiminut taiteellisena konsulttina.

Villeneuven luovaan tiimiin kuuluu ”Dyynistä” tutut tekijät: kuvauksen Oscar-voittaja Greig Fraser, lavastuksen Oscar-voittaja Patrice Vermette; leikkauksen Oscar-voittaja Joe Walker; visuaalisten tehosteiden Oscar-voittaja Paul Lambert; pukusuunnittelun Oscar-voittaja Jacqueline West. Oscar-voittaja, säveltäjä Hans Zimmer, on jälleen säveltänyt elokuvan musiikin.

“Dyyni: Osa kaksi” kuvattiin Budapestissä, Abu Dhabissa, Jordaniassa ja Italiassa. Warner Bros. Pictures levittää elokuvan maailmanlaajuisesti ja se saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 3. marraskuuta.

 

Tie sydämeen

Tie sydämeen

 • Ikäraja ei vielä tiedossa

Tie sydämeen sai maailman ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa keväällä 2023 nimellä Pot-au-feu. Ohjaaja Anh Hung Tran palkittiin parhaan ohjaajan palkinnolla.

Elokuva kertoo arvostetusta kokista Eugeniesta (Juliette Binoche) ja Dodinista (Benoît Magimel), jonka kanssa hän on työskennellyt 20 vuotta.

SUOMEN ELOKUVASÄÄTIÖN MAAHANTUONTITUKI 2023

Näytä ostoskori