Seuraava näytös

KESTO
1 h 55 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Skierri, vaivaiskoivujen maa

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Markku Lehmuskallio:

”Elokuvan nimi Skierri on saamenkieltä, suomeksi vaivaiskoivu. Elokuva on kuvattu Suomen käsivarressa, Enontekiöllä. Elokuva ei kerro turistien lapista vaikka se siihen muutaman kerran viittaakin. Se kertoo ihmisistä, jotka elävät ja saavat elantonsa vaivaiskoivunmaasta.

Saamelaiset elävät paimentolaisperäisestä poronhoidosta, kalastuksesta ja metsästyksestä. Valtakunnan rajojen sulkeminen on katkaissut porojen vaelluksen kesäksi Jäämeren rannalle ja talveksi metsien kätköihin, porolaitumet ovat käyneet ahtaiksi.

Paimentolaisuus ei edellytä taloja, paikallaan pysyvää asutusta. Paimentolaisuudessa liikuttiin porokarjan mukana laitumelta laitumelle vuosikierron mukaisesti.

Tänään asutaan taloissa. Talonpito tarvitsee rahaa, samoin elämän motorisoituminen ja rahaa saa myymällä poroja – poronlihaa.

Poromiesten rahantarve on kasvanut. Porolaitumet ovat pienentyneet ja porojen lukumäärä on lisääntynyt. Vaivaiskoivun maan on tuotettava vuosi vuodelta enemmän ja enemmän.

Saamelaiset katsovat oikeuksiensa perustuvan ikimuistoiseen nautintaan. Johannes Schefferus kirjoittaa teoksessaan LAPPONIA seuraavasti, ...kiinteää omaisuutta, kuten maata, järviä tai kalavettä ei jaeta lasten kesken, vaan niin hyvin veli kuin sisarkin saa asua isänsä ja äitinsä maita. Sen vuoksi he pitävät omina mainaan ja metsinään, omina tuntureinaan ja kalavesinään kaikkea sitä missä heidän vanhempansa ovat eläneet ja asuneet. Eikä se ole vain heidän luuloaan, vaan se perustuu Ruotsin kuninkaan Kaarle IX:n toimittamaan Lapinmaiden jakoon, jossa kullekin perheelle annettiin oma maa-alueensa, järvensä, tunturinsa ja muu sellainen.

Suomen lainsäädäntö ei ole ottatut huomioon pienen saamenkansan omaa oikeuskäsitystä, vaan katsoen että laki on kaikille sama.

Elokuvassa Skierri, vaivaiskoivujen maa törmäävät toisiinsa kaksi kulttuuria, vähemmistökulttuuri ja enemmistökulttuuri – syntyy kulttuurikonflikti. Kummatkaan puolet eivät sisäistä toinen toisiaan ja kulttuurista muodostuu muuri, jonka yli on vaikea kiivetä.

Näytösajat

Näytä ostoskori