Seuraava näytös

OHJAUS
Quentin Tarantino

KÄSIKIRJOITUS
Quentin Tarantino, Roger Avary

ROOLEISSA
Harvey Keitel (Mr. White / Larry), Tim Roth (Mr. Orange / Freddy), Michael Madsen (Mr. Blonde / Vic), Chris Penn (Nice Guy Eddie), Steve Buscemi (Mr. Pink), Lawrence Tierney (Joe Cabot), Randy Brooks (Holdaway), Kirk Baltz (Marvin Nash), Edward Bunker (Mr. Blue), Quentin Tarantino (Mr. Brown)

KESTO
1 h 39 min

IMDB.COM

Reservoir Dogs

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

HUOM! Lipunmyynti KAVI:n näytöksiin alkaa esityspäivänä klo 16.00. Liput vain teatterin kassalta, ei nettimyyntiä.

Quentin Tarantino on toistaiseksi merkittävin 1990‑luvulla uransa aloittanut elokuvantekijä. Maaliskuussa 1963 syntynyt Tarantino on 1970-luvun lapsia: häneen ovat vaikuttaneet yhtä paljon tv:n sarjafilmit kuin Vietnamin sodan loppuvaiheen elokuvien raivoisa väkivalta. On miltei uskomatonta, että Reservoir Dogs on Tarantinon ensimmäinen elokuvaohjaus ja samalla hänen ensimmäinen toteutettu käsikirjoituksensa: se on tyrmäävän tehokas, loistavasti kirjoitettu ja mahtavasti näytelty rikoselokuva, joka nousee suoraan lajin kestävimpien klassikkojen rinnalle. Tyyliltään ja sisällöltään Reservoir Dogs on yhdistelmä kahta tämän hetken nerokkaimpiin kuuluvaa elokuvaohjaajaa: Stanley Kubrickia ja Martin Scorsesea. Sen juonellisena esikuvana on ollut Kubrickin varhainen rikoselokuva Peli on menetetty (1956), joka kuvasi ravikassan huolella suunniteltua mutta katastrofaalisesti päättyvää ryöstöä. Scorsesen sukua ovat väkivallan ja miesyhteisön kuvaus, rikoksen neuroosit ja banaliteetit.

Aluksi herrat White, Orange, Blonde, Pink, Blue ja Brown sekä rikollispomo ja tämän poika nähdään aamiaiskuppilassa, missä he väittelevät Madonnan kappaleen "Like a Virgin" perimmäisestä sanomasta. Mustiin pukuihin, valkoisiin nylonpaitoihin ja kapeisiin mustiin solmioihin sonnustautunut jengi riitelee seuraavaksi juomarahoista. 1970-luvun supersoundit käynnistyvät, ja miehet lähtevät liikkeelle.
Reservoir Dogs on siinä: yhteiskunnan ulkopuolisten miesten suljettu maailma, puhetta naisista, seksistä, musiikista, rahasta ja riistosta, yhteisyyden illuusio.

Alkutekstien jälkeen elokuva hyppää epäonnistuneen ryöstön jälkeiseen tilanteeseen: vatsaan ammuttu Mr. Orange vuotaa kuiviin, seuraa takaumin rytmitetty jälkiselvittely. Tarinaksi riisuttuna Reservoir Dogs on suoraviivainen rikoselokuva. Ryöstökeikka meni pieleen, koska joku vasikoi. Syyllisen etsinnän sijasta elokuva kuitenkin keskittyy miesten keskinäisiin suhteisiin, eikä itse ryöstöä edes näytetä. Elokuva on täynnä loputonta, hermostunutta puhetta, jota väkivalta katkoo. Se on näiden miesten tapa ilmaista itseään: yksi on silkka psykopaatti, yksi panikoi, yksi kostaa, yksi suojelee itseään, yksi suojelee toista. Kaikki hukkuvat miekkaan johon tarttuvat.

Näytösajat

Näytä ostoskori