Seuraava näytös

OHJAUS
Jean-Pierre Melville

KÄSIKIRJOITUS
Jean-Pierre Melville

ROOLEISSA
Alain Delon (Corey), Bourvil (Le Commissaire Mattei), Gian Maria Volontè (Vogel), Yves Montand (Jansen), Paul Crauchet (Le Receleur), Paul Amiot (L'inspecteur général de la police), Pierre Collet (Le Gardien de prison), André Ekyan (Rico), Jean-Pierre Posier (L'assistant de Mattei), François Périer (Santi)

KESTO
2 h 20 min

IMDB.COM

Punainen ympyrä

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Punaisen ympyrän mottona ja otsikon antajana toimii lainaus Buddhalta: "Vaikka ihmiset kulkevat erillisiä teitään eivätkä tiedä toisistaan, niin määrättynä päivänä he vääjäämättä kohtaavat toisensa punaisessa ympyrässä". Niinpä Melville saattaa kaksi gangsteria yhteen, panee heidät suunnittelemaan Place Vendomen arvokkaan jalokiviliikkeen ryöstöä, pyytämään avuksi alkoholisoituneen entisen poliisin. Asetelma sisältää pähkinänkuoressa Melville rikoselokuvien koko mytologian: rikoksen "inhimillisen yritteliäisyyden vasenkätisenä muotona" (niin kuin se Melvillen ihaileman Hustonin Asfalttiviidakossa määriteltiin), häilyvän rajan lain "oikean" ja "väärän" puolen välillä, ystävyyden, ammatillisen solidaarisuuden ja petoksen kuviot. Kuoleman läsnäolo varjostaa päähenkilöiden yksinäistä, ennaltamäärättyä vaellusta kohti elämän päätepistettä, punaisen ympyrän sulkeutumista.
    
Punainen ympyrä on sininen elokuva: sininen kuin yö ja kylmyys. Se on elokuva yöstä, kylmyydestä siinä maailmassa, jossa poliisit ja roistot taistelevat toisiaan vastaan – yhteiskunnan reuna-alueella, kulisseissa tai ala-maailmassa, miten vain halutaan. "Luulin aikani, että hyvän voi erottaa pahasta, mutta luulin väärin: kaikki ihmiset ovat samanlaisia. Sen minä pyrin näyttämään elokuvissani." Eli poliisin käyttämät menetelmä eivät ole vähemmän häikäilemättömiä ja vastenmielisiä kuin roistojen: urkkijoita, syöttejä, kiristystä, ilmiantajia, petosta.

Näytösajat

Näytä ostoskori