Seuraava näytös

OHJAUS
Oliver Stone

KÄSIKIRJOITUS
Marc Brandel, Oliver Stone

ROOLEISSA
Michael Caine (Jonathan Lansdale), Andrea Marcovicci (Anne Lansdale), Annie McEnroe (Stella Roche), Bruce McGill (Brian Ferguson), Viveca Lindfors (Doctress), Rosemary Murphy (Karen Wagner), Mara Hobel (Lizzie Lansdale), Pat Corley (Sheriff), Nicholas Hormann (Bill Richamn), Edward Marshall (Doctor)

KESTO
1 h 44 min

IMDB.COM

Kuristava kauhu

The Hand

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

HUOM! Lipunmyynti KAVI:n näytöksiin alkaa esityspäivänä klo 16.00. Liput vain teatterin kassalta, ei nettimyyntiä.

Oliver Stone, Vietnam-veteraani, aloitti ohjaajan uransa halvoilla kauhuelokuvilla. Seizure (1974) jäi vähälle huomiolle. The Hand - Kuristava kauhu valmistui 1981, kolme vuotta Keskiyön pikajunan jälkeen, mistä Stone oli voittanut Oscar-palkinnon käsikirjoituksesta. Kuristava kauhu ohitettiin aikanaan, mutta on myöhemmin kohonnut kulttimaineeseen.

Idea on tehokas: Michael Cainen esittämä sarjakuvataiteilija joutuu karmeaan auto-onnettomuuteen menettäen piirustuskätensä. Ranteesta irronnutta raajaa ei onnettomuuspaikalta kuitenkaan löydy vaan tilalle laitetaan proteesi. Miehen ura romuttuu siinä samalla. Myöhemmin opetustehtäviin siirtyneen katkeran miehen elämä alkaa luisua holtittomalle tolalle, kun kadonnut käsi vaikuttaa ilmestyvän jatkamaan omaa elämäänsä. Eikä tietenkään mitään kilttiä sellaista.

Kuristava kauhu ei ole maata mullistava kauhuelokuva, mutta onpahan silti keskivertoa parempi sellainen. Ja tietysti (käsi)tehosteiltaan toki tekoaikaansa nähden vaikuttava. Stone pitää katsojan sikäli valppaana, että ei ole kiistattoman selvää onko käsi todellinen vai päähenkilön omaa keksintöä.

Niinpä Kuristavaa kauhua ei voi pitää pelkkänä kuriositeettina merkittävän ohjaajan varhaisessa filmografiassa. Enemmän se on todiste aloittelevan elokuvantekijän kyvyistä luoda tällaisista lähtökohdista elokuva, joka ei tyydy - vaikka olisi hyvin voinutkin - olemaan pelkästään kauhuelokuva. Yhtä lailla sen ansiot löytyvät psykologisen draaman aineksista, jotka saattavat ehkä pelkkää (kuristavaa?) kauhua kaipaavan katsojan sietokykyä jossain määrin koetellakin.

Lisäksi siitä alkoi merkittävä parinkymmenen vuoden mittainen ajanjakso, jonka aikana Stone kuului amerikkalaisen elokuvan ehdottomaan eliittiin. Hänen otteensa alkoi lipsua oikeastaan vasta 2000-luvun taitteessa Any Given Sunday -elokuvan jälkeen. U-Turn on tuon ajan lähes käsittämättömän laadukkaan tuotannon (mm. JFK - Avoin tapaus, The Doors, The Natural Born Killers) ainoa elokuva, jota Stone ei ollut myös kirjoittamassa. Siten hänen kykyjään käsikirjoittajana ei käy sen enempää kiistäminen. Omien elokuviensa lisäksi hän kirjoitti muille ohjaajille 1980-luvun puoliväliin mennessä sellaiset elokuvat kuin Keskiyön pikajuna, Conan Barbaari, Arpinaama ja Lohikäärmeen vuosi.

Näytösajat

Näytä ostoskori