Seuraava näytös

OHJAUS
Chantal Akerman

KÄSIKIRJOITUS
Chantal Akerman

ROOLEISSA
Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck, Jacques Doniol-Valcroze, Yves Bical

KESTO
3 h 22 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

Kotisivut

ELKE ry

Jeanne Dielman

  • Ikäraja ei vielä tiedossa
  • Sisältää väkivaltaa Voi aihetuttaa ahdistusta

MAAILMAN KAIKKIEN AIKOJEN PARAS ELOKUVA

– Sight and Sound 2022

 

https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/greatest-films-all-time

https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/features/greatest-film-all-time-jeanne-dielman-23-quai-du-commerce-1080-bruxelles

 

Jeanne Dielman (Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, 1975) on noussut viime vuosina avainteokseksi, kun elokuvan historiaa on haluttu kirjoittaa uudesta näkökulmasta, joka huomioi aiempaa paremmin naispuolisten ohjaajien osuuden taiteenlajin kehitykseen. Elokuva oli vain 25-vuotiaan Chantal Akermanin ensimmäinen pitkä elokuva. Se on noussut kulttiasemaan tinkimättömän huolellisella kuvauksella kotirouvan monotonisista rutiineista ja yksinäisyydestä. 

Elokuvan Criterion Collection -julkaisun yhteydessä antamassaan haastattelussa Akerman paljastaa ajatelleensa juuri Delphine Seyrigiä kirjoittaessaan Jeanne Dielmanin roolia: Seyrigin hahmo oli ”todellinen lady” ja mahdollisimman kaukana perunankuorinnan ja lihamurekkeen maailmasta. Juuri tämä ristiriita auttaa ohjaajan mukaan tekemään näkyväksi sen kaiken toisteisen työn, joka muuten jäisi huomaamatta, kuten arjessakin. 

Vaikka omaa hiljaista huumoriaan on juuri askareiden millintarkassa suorittamisessa ja toistamisessa, Akerman ja Seyrig eivät tee Jeanne Dielmanin elämästä parodiaa, päinvastoin. Kahvinkeitto ja seksityö ovat vakavia asioita, toiston voi nähdä myös minimalistisena rituaalina. Ylikypsät perunat ja vastaavat pienet halkeamat voivat suistaa vähin erin arkiseen kauhuun.

– Tytti Rantanen

 

Näytösajat

Näytä ostoskori