Seuraava näytös

OHJAUS
Tim Burton

KÄSIKIRJOITUS
Rudolph Grey, Scott Alexander, Larry Karaszewski

ROOLEISSA
Johnny Depp (Ed Wood), Martin Landau (Bela Lugosi), Sarah Jessica Parker (Dolores Fuller), Patricia Arquette (Kathy O'Hara), Jeffrey Jones (Criswell), G.D. Spradlin (Reverend Lemon), Vincent D'Onofrio (Orson Welles), Bill Murray (Bunny Breckinridge), Mike Starr (Georgie Weiss), Max Casella (Paul Marco)

KESTO
2 h 7 min

IMDB.COM

Ed Wood

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

HUOM! Lipunmyynti KAVI:n näytöksiin alkaa esityspäivänä klo 16.00. Liput vain teatterin kassalta, ei nettimyyntiä.

Ed Wood oli osa marginaali-ihmisten ja viihdyttäjien joukkoa, jota kerääntyy Hollywoodin kaltaiseen unelmien kaupunkiin. He ovat parast todistus siitä, että huippu on olemassa. Yksillä se on edessä, toisilla takana, kolmannet ovat vain kuulleet siitä.

Ed Woodin kaltainen tekijä asettaa osaamisen käsitteen kyseenalaiseksi. Mitä taidetta se on, jossa charmi ja persoonallisuus korvaavat taidot? Woodin elokuvat on huiskittu huolettomasti kasaan, mutta niistä paistaa lannistumaton yritys ja tekijän peukalonjälki. Niistä paistaa myös rakkaus työtovereita kohtaan, sama kiintymys, joka tekee Burtonin hahmottelemasta Woodin muotokuvasta niin rakastettavan.

Ed Wood on tarina ystävyydestä ja rakkaudesta. Wood törmäsi Hollywoodissa sattumalta vanhaan unkarilaiseen näyttelijään Bela Lugosiin, jonka uralla oli ollut yksi mahtava huippu – Draculan rooli – ja pitkä alamäki. Lugosi oli vanha hauras mies, rahaton ja morfiinista riippuvainen. Wood oli pennitön puuhamies, jonka salainen pahe oli viehtymys naisten vaatteisiin, varsinkin pehmeisiin angorapuseroihin. Kun he yhdistivät heikkoutensa, heistä tuli voimakaksikko. Ihan pieni voimakaksikko, mutta kuitenkin.

Burton, joka on lapsesta alkaen ihaillut kauhuelokuvien suosikkinäyttelijää Vincent Priceä, on eläytynyt vahvasti Edin ja Belan ystävyyteen. Heidän yhteiset kohtauksensa ovat tavattoman kauniita. Ed osasi ihailla ja Bela osasi ottaa ihailun vastaan. Edelliseen tarvitaan luonnetta ja jälkimmäiseen taju näyttelijän tehtävän pyhyydestä.

Näytösajat

Näytä ostoskori