Seuraava näytös

KESTO
2 h 0 min

Arktisia matkakuvia + Pohjankävijäin merkintöjä

  • Ikäraja ei vielä tiedossa

Keskiviikkona 16.10.

Klo 16:30 - 18:00 SADAN VUODEN KUVAT -SEMINAARI. VAPAA PÄÄSY!

- Tutkija FT Jukka Relas: Sakari Pälsin Siperian-matka 1917–19.
- VTM Mirja Metsola: Elokuvantekoa arktisissa olosuhteissa 1917.
- Elokuvaohjaaja Kira Jääskeläinen: Elokuvantekoa Beringin salmella 2010-luvulla.

Klo 18:00 - 18:30 Tauko

Klo 18:30 - 20:30 ELOKUVAESITYS JA KINOKONSERTTI. Liput: 8€

Sakari Pälsi: ARKTISIA MATKAKUVIA (1917), säestys Pia Siirala.
Kira Jääskeläinen: POHJANKÄVIJÄIN MERKINTÖJÄ (2019).

Keskustelua näytöksen jälkeen.

Järjestäjinä ovat Sakari Pälsin seura ry ja Pirkanmaan elokuvakeskus.
Kiitokset: Risto Jarva -seura ry, Elävän kuvan keskus ELKE ry


Sakari Pälsi: ARKTISIA MATKAKUVIA

Dokumenttielokuva 28 min, kuvaus ja toteutus Sakari Pälsi. Rahoitus: Suomen muinaismuistoyhdistys 1917.

Vuonna 1917 suomalainen tutkimusmatkailija Sakari Pälsi (1882–1965) matkusti Koillis-Siperiaan mukanaan elokuvakamera ja 4000 metriä filmiä. Hän kuvasi siellä vuosina 1917–1919 elokuvan Arktisia matkakuvia sekä otti runsaasti valokuvia. Matkalta syntyivät myös kirjat Pohjankävijän päiväkirja ja Arktisia kuvia. Valkokankaalla nähtiin mm. alkuperäiskansa tšuktšien käsityöläisiä valmistamassa luuveistoksia, peurannahkateltan rakentaminen, mursunsuolisadetakin valmistus, uhritoimituksia ja alueen kalastusta ja arkielämää. Sensaatiomaisen elokuvan Suomen ensi-ilta oli vuoden 1919 loppupuolella. 1930-luvulla filmikelat katosivat, kun toimelias Pälsi oli jo muissa töissä ja Siperian-filmien arkistointi unohtui. Ne löytyivät Hankkijan talon ullakolta 1975 ja restauroitiin Suomen Elokuva-arkistossa 1976–78. Uusi digitaalinen kopio kameraoriginaalista valmistui Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI) vuonna 2015.


Kinokonsertti

Arktisia matkakuvia nähdään ja kuullaan viulisti Pia Siiralan säestämänä.

Pia Siirala tutustui Siperian alkuperäiskansojen musiikkiin 20 vuotta sitten toimiessaan Moskovassa Ensemble XXI kamariorkesterin konserttimestarina. Orkesterin kiertueet ulottuivat Koillis-Siperiaan asti. Vuodesta 2008 lähtien Siirala on kerännyt noin 1000 arkaaista musiikkiperinnettä edustavaa laulua Tšukotkalta ja Kamtšatkalta. Hän on käyttänyt musiikista saatuja aihelmia sävellyksissään ja valmistelee aiheesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiiikin osastolle taiteellista tohtorintutkintoa.


Kira Jääskeläinen: POHJANKÄVIJÄIN MERKINTÖJÄ

Dokumenttielokuva 58 min. Käsikirjoitus ja ohjaus Kira Jääskeläinen, kuvaus Joona Pettersson, leikkaus Mervi Junkkonen, äänisuunnittelu Janne Jankeri. Tuotanto Jouko Aaltonen, Illume Oy 2019.

Sata vuotta myöhemmin ohjaaja Kira Jääskeläinen palaa Pälsin jäljissä Beringin salmelle. Uuden sekä vanhan filmimateriaalin, Pälsin muistiinpanojen ja paikallisten ihmisten avulla elokuva kertoo tšuktšien ja Siperian eskimoiden kiehtovasta mutta myös uhanalaisesta maailmasta eilen ja tänään. Jääskeläinen on työskennellyt Tšukotkalla vuodesta 2005 lähtien ensin tutkijana ja sitten elokuvantekijänä. Tagikaks- olimme valaanpyytäjiä valmistui vuonna 2012. Pohjankävijäin merkintöjä on hänen toinen Beringin salmella tekemänsä elokuva. Se on kiertänyt kansainvälisillä festivaaleilla ja palkittu sekä Pärnun elokuvafestivaaleilla että Anadyrin kansainvälisillä arktisen elokuvan festivaaleilla.

Näytösajat

Näytä ostoskori