Seuraava näytös

OHJAUS
Anna Shishova

KÄSIKIRJOITUS
Anna Shishova

KESTO
1 h 32 min

KIELI
orig.

TEKSTITYS
suomi

Pirkanmaan Elokuvakeskus

Ansa Moskovassa

  • Ikäraja ei vielä tiedossa
  • Voi aihetuttaa ahdistusta

Anna Shishova: ANSA MOSKOVASSA (The New Greatness Case, Suomi/Kroatia/Norja 2022) -K12- 92 min

Kylmäävä elokuva Venäjän kriittisten äänien murskaamisesta, nuoren tytön ajautumisesta salaisen poliisin ansaan ja tavallisen moskovalaisen äidin epätoivoisesta taistelusta tyttärensä vapauttamiseksi.

Anya oli tavallinen moskovalainen teini, joka löysi netissä mieleisensä keskusteluryhmän. Siellä puhuttiin eläimistä, tähtitaivaasta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Ryhmään liittyi Ruslan D nimellä esiintyvä mies, joka järjesti nettiporukalle toimistotilan tapaamisia varten. Askel askeleelta hän alkoi johdatella Putinin hallintoon kriittisesti suhtautuvia nuoria kohti aktiivista poliittista toimintaa. Kuvaan tulivat lentolehtiset, jopa polttopulloilla leikkiminen. Ruslan D sijoitti tapaamistilaan kameran, ja kun materiaalia kertyi riittävästi, hän luovutti sen syyttäjälle.  

Poliisi hyökkäsi teini-ikäisten koteihin, ja nuoret pidätettiin syytettynä hallituksen kaatamisen suunnittelusta ja terrorismista. Anyaa uhkasi kymmenen vuoden vankeustuomio. Ihmisoikeusliike vaati pidätettyjen vapauttamista. Kolme vuotta kestänyt oikeusprosessi muutti Anyan äidin Putinin lojaalista seuraajasta nälkälakkoon ryhtyneeksi aktivistiksi.

Moskovalainen ohjaaja Anna Shishova seurasi Anyan ja tämän äidin elämää koko tapahtuman ajan ja paljasti lopulta myös Ruslan D:n todellisen henkilöllisyyden. Lopputulos on kafkamainen kuvaus Venäjän todellisuudesta, mutta myös toivoa antava kertomus tavallisten ihmisten rohkeudesta ja rakkauden merkityksestä elämässä.

Anna Shishova on valmistunut Moskovan valtionyliopistosta modernin Venäjän historiatutkinnolla vuonna 2008. Vuonna 2013 hän valmistui VGIK:stä (Gerasimov Institute of Cinematography) dokumenttielokuvaajaksi. Annan kaksi pitkää elokuvaa Katya ja On the Edge ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Parin viime vuoden aikana hän on toiminut freelancerina ja tehnyt aviomiehensä ja elokuvantekijä Dmitri Bogolyubovin kanssa yhteistyössä dokumenttielokuvan Town of Glory.

Näytösajat

Näytä ostoskori