Elokuvakerho Monroe

Elokuvakerho Monroen näytökset jatkuvat kevätkaudella 2022

Vuodesta 1968 Elokuvakerho Monroe on kerännyt siipiensä alle elokuvista innostuneita ihmisiä. Jos haluat vaikuttaa tamperelaiseen elokuvatarjontaan, tai ehkäpä vain löytää keskusteluseuraa elokuviin ja kulttuuriin liittyen, on Elokuvakerho Monroe sinua varten. Ulospäin toimintamme kajastaa elokuvanäytösten ja tapahtumien muodossa. Iso osa toimintaamme keskittyy Elokuvateatteri Niagaran ympärille, sillä lähes poikkeuksetta järjestämme elokuvanäytöksemme Niagarassa yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) kanssa. 

Näytösten järjestäminen on toimintamme keskiössä. Kaikkien suomalaisten elokuvakerhojen harmiksi näytöstoiminnan järjestäminen on muuttunut alati hankalammaksi vuosi vuodelta: elokuvien vuokrat ja tekijänoikeudet eivät ole ilmaisia, ja läheskään aina haluttua elokuvaa ei ole saatavilla. Kaikesta tästä huolimatta olemme kyenneet tuomaan kankaille tasokkaita elokuvia vuodesta toiseen. Suomessa elokuvia voi ”vuokrata” elokuvateatterikäyttöön niin maahantuojilta kuin Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista eli Kavista. Kavi on museo, jonne on säilötty lähes kaikki elokuvat, joita Suomessa on valkokankaalle tuotu viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana. Koska laitos on museo, ei sieltä aina haluttua elokuvaa heru, vaikka sellainen katalogista löytyisikin.

Elokuvien etsiminen ja tuominen kankaalle on monimuotoista ja joskus monimutkaista puuhaa. Kukin näytöksistämme on saanut alkunsa yksittäisen jäsenen ajatuksen siemenestä, josta yhdessä olemme muokanneet jotain laadukasta, jotain erityistä – elokuvatapahtuman. Me monroelaiset olemme aina ja alati avoimia kohtaamaan uusia ideoita, ja ennen kaikkea, ihmisiä.

Batman
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Batman

  • Sallittu kaikenikäisille

Näytös on loppuunmyyty!

Tim Burton: BATMAN
35mm, suomenkielinen tekstitys

Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?

Elokuvakerho Monroe aloittaa syksyn Batman-päivänä 17.9. esittämällä sen aidon ja alkuperäisen Batmanin 35mm filmiltä lauantai-iltana Arthouse Cinema Niagarassa!

Tim Burton on varmasti merkittävä tekijä siihen, että tälläkin hetkellä elämme supersankarielokuvien kulta-aikaa. Toki Burtonin Batman-elokuvista on vierähtänyt jo 30 vuotta, mutta siinä missä vaikka ensimmäinen MCU-elokuva Iron Man vuodelta 2008 tuntuu nykyään jo vanhentuneelta, Burtonin 1989 vuoden Batman on taas ajaton klassikko. Teos näyttää 40-luvun gangsterielokuvalta nykyajassa, goottilaisella arkkitehtuurilla varustettuna. Se on aikuisten satu, jossa maailma on tavallaan todellinen, mutta samaan aikaan fantasiaa. Elokuva toimii tyystin omalla logiikallaan, koska tällaista maailmaa ei voisi oikeasti olla olemassa.

Michael Keaton toimii täydellisesti Batmaninä, koska hän ei näytä supersankarilta, vaan pikemminkin tavalliselta perheenisältä. Keaton on erinomainen näyttelijä, joka osaa olla sekä tavallinen kaveri (joskin miljonääri) Bruce Wayne, että myös salaperäinen Batman. Toki shown varastaa legendaarinen Jack Nicholson, joka osaa esittää hullua paremmin kuin kukaan muu. Tässä elokuvassa se jälleen todistetaan.

Elokuvan ulkoasu on mahtava, mutta niin on myös sen musiikkimaailma. Danny Elfmanin score on yksi hänen uransa parhaimpia, ellei paras. Hänen sointunsa osuvat tähän goottiseen maailmaan napakymppinä. Samaa ei välttämättä voi sanoa Princen biiseistä. Ne eivät todellakaan ole huonoja, mutta ne eivät välttämättä tyylillisesti sovi tähän elokuvaan. Kappaleita olisi voinut olla vähemmän, vaikka lopputekstien aikana soiva Scandalous ei moitteen sanaa ansaitse.

Kaiken kaikkiaan tämä on yhä, näin 33 vuotta myöhemmin, paras Batman-elokuva. Burtonin teos ei ole virheetön, mutta se ei mitenkään vähennä elokuvan lumoa.

Tervetuloa katsomaan!

- Soni Lukkarinen / Elokuvakerho Monroe

Näytä ostoskori