ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALI

10. ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALI  18. - 22.10.2020

JUHLAVUOSI

 
On kaksi syytä juhlia.
Ensimmäinen on korona-ajan hellittäminen ja toinen on 10. kerran järjestettävä senioreiden ”ILTATÄHTI  VILMIVESTIVAALI”.
 
Sumeliuksen Senioriklubin ideasta, käydä päivällä yhdessä katsomassa elokuvia, on tullut jo tamperelaisille senioreille käsite. Kiitos Pirkanmaan elokuvakeskus ry:lle siitä, että antoivat meille ikäihmisille "olohuoneen" katsella laadukkaita elokuvia. Tässä ideassa kaikki ovat voittajia.
 
Yksin, kaksin, yhdessä, keskellä päivää, kaikkina arkipäivinä! Onhan se aivan mahtavaa.
Elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagara on pitänyt elokuvien hinnat maltillisina, joten mitään estettä ei ole ollut nauttia hyvistä elokuvista. Tampereen kaupunki ja Elonpolkuja verkosto ovat olleet mahtavasti mukana. On hienoa edistää kulttuuria yhdessä!
 
Tervetuloa juhlavuoden elokuviin!
 
Harri Holli
Sumeliuksen Senioriklubi ry:n puh.joht.
 
Vestivaalin järjestävät: Sumeliuksen  seniorikulubi ry, Pirkanmaan elokuvakeskus/Arthouse Cinema Niagara ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

OHJELMISTO:

Ma 18.10. klo 12.30 Juho Kuosmanen: HYTTI NRO 6
Ma 18.10. klo 14.45 Marja Pyykkö: VUOSISADAN HÄÄT

Ti 19.10. klo 12.30 Ronnie Sandahl: TIIKERIT
Ti 19.10. klo 15.00 Fanny Liatard ja Jérémy Trouilh: GAGARINE- KIERTORADALLA

Ke 20.10. klo 12.30 Mika Kaurismäki: YÖ ARMAHTAA
Ke 20.10. klo 14.30 Juho Kuosmanen: HYTTI NRO 6

To 21.10. klo 12.30 Gudjon Ragnarsson: TYTÖT- PIDETÄÄN PALLO!
To 21.10. klo 14.30 Claes Olsson: RIKINKELTAINEN TAIVAS (ennakkoensi-ilta)

Pe 22.10. klo 12.30 Florian Zeller: ISÄ
Pe 22.10. klo 15.00 Emmanuel Courcon: SUURTA TEATTERIA (ensi-ilta)

 

Hytti nro 6
B/PLAN

Hytti nro 6

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix'lla palkittu  Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 vie unohtumattomalle junamatkalle arktisten neuvostomaisemien halki. Sydänsurujaan Moskovasta Murmanskiin pakeneva Laura ( Seidi Haarla ) saa hyttikaverikseen kovapintaisen kaivostyöntekijän Ljohan ( Juri Borisov ). Lauran odotukset rauhoittavasta etsikkomatkasta karisevat kerta heitolla, kun Ljoha juo itsensä äänekkääseen humalaan heti ensimmäisenä iltana. Alun yhteentörmäyksen jälkeen eriparinen kaksikko alkaa kuitenkin löytää toisistaan jotakin yhteistä ja odottamatonta. Hienovaraisen huumorin värittämä kohtaaminen täyteen ahdetun junan erikoislaatuisessa maailmassa saa kummatkin matkaajat näkemään myös itsensä uusin silmin. Hymyilevä mies -elokuvallaan kansainväliseen menestykseen nousseen Kuosmasen lämmin ja vilpitön road movie on syntynyt Rosa Liksomin Finlandia-palkitun romaanin innoittamana.

Vuosisadan häät
SF Film Finland

Vuosisadan häät

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää väkivaltaa
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Vuosisadan häät on komedia, jossa sulhasen ex on häiden tärkein ihminen.

 

* * *


Viima von Ausgezeichnet ( Outi Mäenpää ), 56, on TV:stä tuttu julkkispsykiatri, joka on niittänyt mainetta ja miehiä enemmän kuin kukaan. Viima on oman elämänsä keskipiste ja mielestään kansakunnan johtava mielen asiantuntija.

 

Viima on myös todella yksinäinen, mutta se on salaisuus.


Kun Viiman ex-miehistä rakkain, häntä rutkasti nuorempi Kari-Antti ( Mikko Leppilampi ) on menossa uusiin naimisiin, on Viiman hankittava häihin korkean profiilin deitti. On tärkeää osoittaa kaikille faneille ja juorulehtien lukijoille – ja ehkä vähän Kari-Antillekin – ettei Viima haikaile menneeseen, vaan hänellä menee tosi hyvin.


Supersankaritar Viima syöksyy seuralaisen hakuun: baarista baariin, kodista kotiin, kattojen ja paloportaiden kautta. Suihkuseurapiirielämä Helsingin perjantain ja sunnuntain välisessä yössä tuoksuu kalliilta viineiltä, mutta krapulat ovat yhtä kaikki pahoja.

 

Viima tarjoaa avecin paikkaa entisille ja nykyisille, tuleville ja mahdollisille hoidoille — omilleen ja toisten, yksilöille ja joukkueille, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kun tarjolla on kenen tahansa unelmien rooli Viiman kavaljeerina, mikä voisi mennä vikaan?

 

Aika moni asia, kuten unohtumattomissa vuosisadan häissä huomataan.


 

* * *
 


Pääosanesittäjän Outi Mäenpään lisäksi Vuosisadan häät -elokuvan merkittävissä rooleissa ovat Mikko Leppilampi ja Matleena Kuusniemi . Elokuvassa nähdään myös liuta muita suomalaisia eturivin näyttelijöitä ja pari keskiriveiltäkin. Aleksi Bardyn ( Teräsleidit , 2020, Leijonasydän, 2013) käsikirjoittaman komedian ohjaa Marja Pyykkö (tv-sarja Paratiisi, 2020, elokuva Yösyöttö, 2017).

 

Vuosisadan häät kuvattiin syksyllä 2020 ja se saa ensi-iltansa 15.10.2021. Elokuvan on tuottanut Helsinki-filmi ( Teräsleidit, 2020, Veljeni vartija, 2018) sekä levittää ja markkinoi SF Studios.  

Tiikerit
Kinoscreen Illusion Ltd

Tiikerit

 • Sallittu kaikenikäisille

Kun ruotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson myytiin 16-vuotiaana italialaiseen suurseuraan, hänen suuri unelmansa toteutui. Elokuva Tiikerit on tositarina unelmasta - suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista - mutta myös teollisuudesta, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta tai häviämisestä, vaan selviytymisestä. Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämänkerralliseen romaaniin "I skuggan av San Siro".

Gagarine - Kiertoradalla
Cinemanse

Gagarine - Kiertoradalla

Gagarine

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

16-vuotias Yuri asuu Pariisin Ivry-sur-Seinen lähiössä, valtavassa Cité Gagarinen rakennuskompleksissa, jota uhkaa purkutuomio. Molemmat, Yuri ja kerrostalo ovat saaneet nimensä neuvostokosmonautin Juri Gagarinin mukaan ja myös Yuri haaveilee avaruuden valloittamisesta. Sitä ennen on kuitenkin pelastettava 370 asunnon kotitalo ja sen repaleinen, mutta yhteen hiileen puhaltava yhteisö: ainoa perhe, joka Yurilla on. 

Cannesin vuonna 2020 virtuaalisesti järjestettyjen elokuvajuhlien puheenaihe GAGARINE – KIERTORADALLA yhdistää yhteiskunnallista realismia ja urbaania fantasiaa rohkealla ja modernilla tavalla. Fanny Liatard ja Jérémy Trouilh onnistuvat käsikirjoittajina ja yhteisessä esikoisohjauksessaan hämmästyttämään energiallaan. Vähäeleisen voimakkaan roolisuorituksen tekevä tulokas Alsény Bathily on mieleenpainuva todellisuudesta irtautuvana Yurina. 

Elokuva on kuvattu Cité Gagarinen todellisen purkuprosessin yhteydessä elokuussa 2019 ja se tallentaa näin lähes reaaliajassa Pariisin lähiöiden murenevaa optimismia koskettavasti.

 

Suomen elokuvasäätiön Maahantuontituki 2020.

Yö armahtaa

Yö armahtaa

Gracious Night

 • Sallittu kaikenikäisille

Kolme miestä jatkaa iltaa baarissa, jonka kohtaloa pandemiarajoitukset uhkaavat. Baarimikko Heikki ( Pertti Sveholm ) tarjoaa keskusteluapua ystävälleen, terveydenhoidon ensilinjassa työskentelevälle Ristolle ( Kari Heiskanen ), jolla on juuri päättynyt vaikea työvuoro. Ilta saa uuden käänteen, kun baariin pelmahtaa kännykkälaturia kaipaava muukalainen ( Timo Torikka ). 

 

Torikan, Sveholmin ja Heiskasen lisäksi elokuvassa nähdään  Anu Sinisalo . Yö armahtaa -elokuvan ohjaaja Mika Kaurismäki on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä  Sami Keski-Vähälän  kanssa. Elokuvan on tuottanut Mika Kaurismäen Marianna Films, joka myös levittää elokuvan Suomessa. Elokuvan kansainvälisestä myynnistä vastaa The Yellow Affair.

 

Yö armahtaa sai maailmanensi-iltansa loppuvuodesta 2020 Tallinnan elokuvajuhlilla osana festivaalien kilpasarjaa. Suomessa se nähdään elokuvateattereissa 8.10.2021.

Tytöt - Pidetään pallo!
Pirkanmaan Elokuvakeskus

Tytöt - Pidetään pallo!

Hækkum rána | Raise the Bar

 • Sallittu kaikenikäisille

Tyttöjen koripallojoukkue kiistellyn valmentajansa vetämänä ajautuu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun heitä ei päästetä pelaamaan poikia vastaan. Suurten tunteiden islantilaiselokuva TYTÖT - PIDETÄÄN PALLO! johdattaa pohtimaan valmennuksen, urheilun tasa-arvon, mutta myös kasvatuksen vaikeita kysymyksiä.

Parhaissa urheiluelokuvissa ei ole väliä millä sarjatasolla pelataan tai millaisista rahasummista puhutaan. Kyse on tunteista, joita syvempiä ei olekaan: voittamisen puhtaasta hurmiosta ja tappion musertavista kyynelistä.

Guðjón Ragnarssonin ohjaamassa islantilaiselokuvassa TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO pelataan esiteini-ikäisten tyttöjen koripalloa maassa, jossa naiskoripalloilu ylipäänsä on vasta hiljattain ollut nousussa. Mutta panoksena peleissä on sukupuolten tasa-arvo kansallisesti koko lajin piirissä.

Brynjar Karl Sigurðsson on eräänlainen valmentajan arkkityyppi: kova, mutta oikeudenmukainen, tunteella pelejä elävä ja lajilleen täysin omistautunut. Kun hänen seuransa ei hyväksynyt alle 10-vuotiaiden lasten jakamista kunnianhimoisuuden mukaan, hän vaihtoi joukkuetta.

Koripalloa hengittävä Sigurðsson näkee itsensä kasvattajana: lajissa kehittyminen auttaa tyttöjä myös elämässä. Elokuva antaa paljon tilaa tyttöjen omille näkemyksille ja moni heistä puhuukin voimautumisesta sekä lisääntyneestä uskalluksesta. Toisaalta kyyneleiltä treeneissä ei säästytä ja Sigurðssonin huutaminen, kiroilu ja ehdottomuus aiheuttavat skismaa joissain vanhemmissa.

Lopulta tilanne eskaloituu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun Sigurðsson ja hänelle uskollinen joukkue vaativat pääsyä poikien sarjaan. Kenen äänellä on väliä ja kuinka pitkällä sukupuolten tasa-arvo lopulta on?

Nuorten valmennus on ollut otsikoissa Suomessakin. TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO johdattaa pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä valmennuskeinoista ja aikuisten vastuusta. Se muistuttaa myös, että lapsia koskevissa kysymyksissä ei saa unohtaa lasten omaa ääntä.

Rikinkeltainen taivas
Nordisk Film (FI-Cinema)

Rikinkeltainen taivas

DEN SVAVELGULA HIMLEN (Rikinkeltainen taivas)

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Sisältää seksiä
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Kirjailija Frej on jo nuoruudessaan löytänyt yläluokan tytöstä Stella Rabellista syvää yhteenkuuluvuutta ja intohimoa, joka kestää heidän välillään läpi vuosikymmenten. Kun Stellan vanhempi veli Alex joutuu puukotuksen uhriksi, Frej syventyy muistelemaan menneiden vuosikymmenten tapahtumia. Frej’n muistot valoisalta 1970-luvulta aina nykypivään saakka ovat täynnä rakkautta, mustasukkaisuutta, petosta, elämää ja kuolemaa. Ystävysten elämää seurataan nuoruudesta keski-ikään – maailma muuttuu ja myös he itse sen mukana.

Kjell Westön samannimiseen menestysromaaniin perustuvan elokuvan on ohjannut Jussi-palkittu Claes Olsson.

Isä
Atlantic Film Oy

Isä

The Father

 • Sallittu kaikenikäisille
 • Voi aihetuttaa ahdistusta

Anthony (Oscar-voittaja Anthony Hopkins) on oikukas ja tavattoman itsenäinen 81-vuotias Lontoossa asuva mies. Anthony ei lainkaan kaihda näyttää kerta toisensa jälkeen ovea hoitajille, joita hänen tyttärensä Anne (Oscar-voittaja Olivia Colman) palkkaa ikääntyvän isänsä avuksi. Kun Anne joutuu muuttamaan Pariisiin, on avuntarve akuutti, mutta kuinka saada itsepäinen isä hyväksymään tilanne? Kun Anthony yrittää ymmärtää mitä kaikkea hänen ympärillään tapahtuu, hän ajautuu epäilemään läheisiään, omaa muistiaan ja sitä mistä pala palalta murenevassa arjessa onkaan kyse. Tytär Anne puolestaan kamppailee lujasti yrittäessään tehdä oikeita valintoja.
Koskettava ja intiimi draamaelokuva ISÄ (The Father) on näyttelijätyön juhlaa. Elokuva perustuu samannimiseen, palkittuun näytelmään, joka sekin on elokuvan ohjanneen ja käsikirjoittaneen Florian Zellerin käsialaa. Elokuvan musiikista vastaa mestarillinen Ludovico Einaudi.

ISÄ palkittiin OSCARILLA PARHAAN MIESPÄÄOSAN (Anthony Hopkins) ja PARHAAN SOVITETUN KÄSIKIRJOITUKSEN (Florian Zeller, Christopher Hampton) kategorioissa. Kaikkineen kuusi OSCAR-ehdokkuutta saanut ISÄ palkittiin myös kahdella BAFTAlla ja se on voittanut palkintoja lukuisilla festivaaleilla.

Suurta teatteria
Cinema Mondo

Suurta teatteria

 • Sallittu kaikenikäisille

Innokas, mutta usein työtä vailla oleva näyttelijä Etienne saa läpi unelmaprojektinsa perustaa teatterikerho vankilaan. Värikäs ryhmä vankeja alkaa työstää Samuel Beckettin klassikkonäytelmää Huomenna hän tulee. Esityksestä tulee ilahduttava menestys ja Etienne saa luvan lähteä vankien kanssa teatterikiertueelle.

Menestys jatkuu ilta toisensa jälkeen ja vangit ja heidän ohjaajansa hitsautuvat yhä tiukemmin yhteen. Mutta pian on vuorossa viimeinen esitys Pariisissa. Tuleeko siitä kiertueen ikimuistoisin ilta?

Näytä ostoskori