Seuraava näytös

OHJAAJA
Michael Dudok de Wit

KESTO
80 min

VALMISTUMISTIEDOT
Ranska/Belgia/Japani 2016

KIELI
ei dialogia

TEKSTITYS
-

ENSI-ILTA
13.10.2017

FORMAATTI
Digi-2K

IMDB.COM

Finnkino (FI-Cinema)

The Red Turtle

La tortue rouge

  • Kielletty alle 7 vuotiailta

Autiolle saarelle haaksirikkoutunut mies yrittää epätoivoisesti rakentaa lauttaa ja päästä pakoon, kunnes hän eräänä päivänä törmää jättiläiskilpikonnaan, joka muuttaa hänen elämänsä.

Hollantilais-brittiläinen Michaël Dudok de Wit työskenteli ranskalaisbelgialaisen animaattoritiimin kanssa ja loi vedessä, hiekassa ja ilmassa hitaasti lipuvan hienon animaatioilmaisun, jossa valo ja varjo ovat olennaisia. Animaattoritiimi asui samassa kylässä ja työsti ilmaisua päivästä toiseen yhdessä. Kuten miehen tarina, myös kuvallinen ilmaisu on selkeää ja yksinkertaista. Koko ruutua ei koskaan täytetä piirroksella, vaan kuvan annetaan hengittää, ja kukin kohtaus toimii muutaman perusvärin varassa.

Japanilaisen Studio Ghiblin osittain tuottamassa animaatiossa on toiminut taiteellisena osatuottajana Ghiblin toinen suuri ohjaajanimi Isao Takahata. Ghiblillä tykästyttiin Dudok de Witin aiempaan lyhytanimaatioon ja ehdotettiin pitkän elokuvan tekemistä. Ghiblin neuvosta animaatiossa ei ole dialogia lainkaan. Nimetön päähenkilömies voi olla minkä maalainen tahansa, universaali ihminen. Hänen tarinansa onkin kuin legenda ihmiselosta.

Eija Niskanen


 

Näytösajat